van meisje naar vrouw

Afgelopen weekend was ik ondergedompeld in een moeder-dochter retraite. Maar dat was niet zomaar een weekend. Alles stond in het teken van de start van de maandstonde van onze jonge meiden. Allemaal jonge vrouwen die in de fase van overgang bewegen… hormonaal zijn hun lichamen aan het veranderen en voorbereiden op deze initiatie van maandcyclus.

We hebben met 9 moeders ons samen verbonden om dit bezield te mogen inbedden bij onze dochters. Op alle lagen. Wat was het magisch.

Volledig zelf georganiseerd maar passievol geïnitieerd en gedragen door mijn dierbare zus, vrouwencoach en doula Jo-Anne. Onze dochters zijn al verbonden en bevriend vanaf dat ze beide 1 jaar zijn. Dus het voelde heel fijn en kloppend om dit ook samen te mogen doorleven.

De ene moeder dook in de keuken om de meest heerlijke gerechten te maken.

De ander gaf een fijne moeder-kind yogales.

Een moeder die ook doula is, gaf heel beeldend uitleg over de hormonen en de cyclus.

Als moeders hebben we een helende vrouwencirkel gehad met daarin sharings over onze ‘eerste keer’.

De meiden creëerden spontaan zelf ook allerlei optredens.

We zijn gaan dippen in een koude beek.

Marshmallows, een prachtig passend verhaal en samen verbindend zingen bij het kampvuur.

Samen optutten en feestelijk kleden en heerlijk 2 uur estatic gedanst (met spierpijn erna)…

En als afrondend ceremoniële bedding van het hele weekend een overgang ritueel van een aantal uur van meisje naar vrouw. Vol 1:1 aandacht van alle moeders naar hun dochters… met persoonlijke woorden en presentjes en viering van hun initiatiepoort met zang.Ze kregen allemaal een pakketje met praktische spullen voor de eerste keer en ook heerlijke verwen items. Prachtig ingepakt en verzorgd met veel liefde.

Ik kan er uren over vertellen… het was helend. Koesterend. Magisch. Het was beddend voor de jonge vrouwen en helend voor ons als moeders en onze voorouders.

We hebben veel gelachen, gehuild, in stilte gedeeld, genoten en allemaal gingen we diep vervuld naar huis. Om bij te komen en alles te laten landen.

Datgene wat wij zelf gemist hebben, hebben wij nu energetisch doorbroken en er een nieuwe waardetoekenning aan mogen geven.Diep diep dankbaar.

Diep dankbaar voor de passievolle ‘roep’ hierin van Jo-Anne. Ze zal hier naar de toekomst toe meer in gaan organiseren en faciliteren.

En mijn dochter… Die zei heel nuchter vanmorgen… ‘gaan plassen heeft nu een heel andere dimensie erbij gekregen…’ en zo is het!

Ik wens dat vele jonge meiden zich gezien, gehoord en welkom gevoeld mogen gaan voelen in deze energetische en fysieke transitie.

note: de sfeerfoto’s zijn ter inspiratie en met goedkeuring gedeeld… de ceremonie zelf is niet gefotografeerd.

de kunst van koorddansen

de kunst van koorddansen

Wat een fantastische workout is het toch. Om in elke moment opnieuw afgestemd te zijn [ of weer te raken ]. Op mijzelf en in mijzelf. Mijn hart te voelen. Licht of zwaar. En gedurende de dag keer op keer symbolisch in en uit ademen door mijn...

een nieuwe ochtend

een nieuwe ochtend

Er was eens een nacht Nazomer, warm en bloemig Op een idyllische plek in de natuur Maanlicht, kampvuur, jij en ik Een nacht Waarbij alle sterren samenvielen De energie versmolt in tijdloosheid Vanuit een bedding van puur gelukzaligheid Een nacht...

to protect what is inside…

to protect what is inside…

"Boundries are not drawn to keep something out, but to protect what's in...' Een van de vaardigheden die ik sterk heb ontwikkeld is concessies doen. Mijn hele leven heb ik al geoefend met meebewegen, invoelen wat er nodig is voor de ander. De...